שיקום שיניים למחוסרי שיניים בגיל הבוגר: מה האפשרויות העומדות בפניכם?
בריאות השיניים וחלל הפה היא חיונית, וחשוב להקפיד על היגיינת הפה כדי למנוע בעיות שיניים. אולם, בגילאים מבוגרים נזקים לשיניים הם לעתים בלתי נמנעים; מחלות מסוימות, נזקים לחלל הפה, נשירת שיניים, ותופעות נוספות גורמות למחסור שיניים בקרב מבוגרים רבים. למרבה השמחה, ישנם פתרונות חדשניים לשיקום שיניים למחוסרי שיניים בגיל הבוגר שמהווים את הפתרון האידאלי במצבים של מחסור בשיניים:
תותבות שלמות על לסת עליונה ותחתונה
תותבות שיניים הן אחד מהפתרונות הנודעים ביותר עבור מחוסרי שיניים בגיל המבוגר. בעבר תותבות שלמות היו מגושמות ולא נוחות, אך כיום המצב שונה. תותבות שלמות על לסת עליונה ותחתונה יכולות להחליף את כל השיניים בלסתות, וניתן להכניס ולהוציא אותן בקלות. התותבות המודרניות עשויות מחומרים קלילים, כמו בסיס אקרילי, וניתן להתאים אותן באופן מדויק לכל מטופל. נדרשת הסתגלות לתותבות, אך ברגע שמתרגלים אליהן, הן מהוות תחליף נוח וזול למחסור בשיניים.
תותבות שלמות על שתלים
התותבות שהוזכרו מעלה ניתנות להדבקה באמצעות דבק דנטלי, וניתן להוציא ולנקות אותן בעת הצורך. מלבד התותבות האלו, ניתן לבצע גם הרכבה של תותבות שלמות על שתלים. בשיטה הזו מותקנים שתלים דנטליים בחניכיים שעליהן מרכיבים את התותבות. השתלים האלו מעגנים את התותבות, וניתן לבחור תותבות נשלפות או קבועות.
הייצוב של התותבות מתבצע באמצעות 2-4 שתלים בחלקה הקדמי של הלסת. השתלים מייצבים את התותבות ומאפשרים להניע את הפה בקלות.
תותבות שלמות על שתלים נחשבות ליציבות יותר מתותבות נשלפות הודות לשתלים, ולכן אנשים רבים בוחרים באפשרות הזו. האחיזה המכאנית של התותבות האלו מקלה על לעיסה ודיבור והיא מאפשרת להפריש רוק באופן מיטבי. בגילאים בוגרים, הפרשת הרוק מואטת, ושתלים נשלפים מפריעים לפעולה הגופנית הזו. לעומת זאת, תותבות על שתלים מקלות במידה ניכרת על תנועת הפה והלסת, תוך שמירה על בריאות חלל הפה.
שתלים ושיקום על גבי שתלים
אחת הדרכים היעילות ביותר להחלפת שיניים אצל מחוסרי שיניים בגיל הבוגר היא התקנת שתלים. כדי להשתיל שתלים דנטליים, צריך להכין תחילה את החניכיים באמצעות התקנה של גופים מתכתיים דמויי בורג שעליהם יולבשו השיניים. ה"ברגים" הללו מוכנסים לעצם הלסת ותפקידם הוא להחליף את שורש השן.
לאחר מספר שבועות מהשתלת הברגים, ניתן להניח עליהם את הכתרים, כלומר את השיניים המלאכותיות.
שיקום על גביי שתלים הוא ייחודי לכל אדם, וכדי שהשתלים ייקלטו ויעבדו בצורה הטובה ביותר, צריך לבדוק את מצב הפה של כל מטופל בנפרד. באופן הזה ניתן להחליט אם יש צורך בכתר, גשר (שתלים צמודים, מתאימים במקרה של חוסר במספר שיניים), גשר מוברג (מתאים למצבים של לסת מחוסרת שיניים שהוחדרו לתוכה שישה שתלים או יותר), או תותבות על חיבורים כדוריים (מתאים להשתלה בלסת שבה חסרות 2-4 שיניים).
איזה פתרון מתאים לכם?
בחירה של תותבות או שתלים תלויה במספר גורמים: מצב חלל הפה, בריאותו של המטופל, מצבה של עצם הלסת, וגם תקציב. מחירן של תותבות הוא נמוך יותר לעומת שתלים, ולכן אנשים רבים בוחרים באפשרות הזו.
בנוסף, שתלים אינם מתאימים לכל אדם, בייחוד כאשר יש בעיות בריאות מערכתיות שעלולות להשפיע לרעה על השתלים.
כדי לגלות מה הפתרון הטוב ביותר עבורכם, חשוב לבצע בדיקות אצל רופא שיניים מקצועי שמתמחה בהחלפות שיניים בקרב מחוסרי שיניים. בגילאים מבוגרים, צריך לבצע בדיקות מסוימות כדי לבדוק את ההתאמה לפרוצדורה כזו או אחרת.
בכל מקרה שלא יהיה, כיום ישנן אפשרויות נפלאות להחלפת שיניים אצל מחוסרי שיניים בגיל המבוגר שניתן להתאים לכם במדויק.