עקירה כירורגית

כך מבצעים עקירות כירורגיות לרווחת המטופלים!

עקירות כירורגיות

עקירות כירורגיות הן בלסת העליונה והן בלסת התחתונה, מתבצעות במרפאת השיניים כחלק אינטגרלי מן הטיפולים הדנטליים. מדובר בעקירה שאינה יכולה להתבצע באופן הרגיל בה שולפים את השן ממקומה, אלא חייבים לבצע תפרים בחניכיים כדי להגיע אל השן ולהצליח לתפוס בה. לאחר חיתוך החניכיים יהיה צורך לתפור את המקום בתפרים, ולכן עקירה כזאת נחשבת להליך כירורגי.

עקירות כירורגיות בלסת עליונה ותחתונה

  • בשלב ראשון, הרופא מבצע בדיקה מקיפה של המקום, ויערוך גם צילומי שיניים. חשוב לדעת בדיוק את מיקום שורשי השן ואת האזור הסמוך לה כדי לתכנן את העקירה בצורה בטוחה ומהירה.
  • לאחר ביצוע התוכנית, מתכוננים לעקירה המעשית. ראשית כל מרדים רופא השיניים את המקום בהרדמה מקומית. ישנם מצבים שיחייבו הרדמה כללית.
  • אחר כך, ינקה רופא השיניים את האזור כדי להפחית חיידקים ומחוללי זיהום שעלולים לפגוע בהחלמה.
  • בשלב זה, יפריד רופא השיניים את השן מן השיניים הסמוכות לה כדי להצליח לאחוז בה היטב. לצורך הפרדתה יהיה עליו להפשיל חלק מן החניכיים לצורך עקירה כירורגית ולבצע בהם חתך.
  • כשיצליח הרופא לגעת בשן, הוא יעקור אותה באמצעות צבת מתאימה.
  • בשלב סופי ואחרון, יתפרו החניכים מחדש והפצע יסגר.

תופעות לוואי אחרי עקירה כירורגית

למהלך של עקירות כירורגיות הן בלסת עליונה והן בלסת תחתונה, אין סיכונים מיוחדים מלבד כאבים אשר עלולים להופיע לאחר הטיפול. בכאבים אלה יש לטפל כמו בכל מצב של כאבים ולקחת משככי כאבים במינון המתאים. יהיו מטופלים שיחוו דימום קל מן המקום או אף נפיחות שחולפת עם ההחלמה בימים הקרובים.

בנוסף, עלול להיגרם זיהום במקום כתוצאה מחיידקים מקומיים. רופא השיניים שמבצע את העקירה ימליץ בדרך כלל על נטילת אנטיביוטיקה כטיפול משלים לעקירה כדי למנוע הופעת זיהום. בכל מקרה של ספק יש להועץ עם הרופא שביצע את עקירות כירורגיות ולהיצמד להוראות שהוא נתן.

הנחיות נוספות כאשר זקוקים לעקירה

כאשר התבצעו עקירות כירורגיות בלסת עליונה או תחתונה, חשוב להיצמד להוראות המומלצות על ידי רופא השיניים. אמנם העקירה כבר מאחורינו, אבל עדיין חשוב לשמור על המקום לבל יזדהם ולבל יגרום נזק. שטיפה מרובה של מים באזור הפצע עלול לגרום לדימום מתמשך, ולכן צריך להימנע ככל האפשר ואפילו מיריקה. בדרך כלל הרופא ימליץ על נטילת אנטיביוטיקה כדי להבטיח זיהום שלא יגיע.

גם בנוגע לכאבים יש להועץ ברופא באלו משככי כאבים ניתן להעזר. בדרך כלל יהיה צורך לשוב למרפאה כדי להסיר את התפרים בחלוף שבוע מן העקירה.

עקירת שן כירורגית

עקירה כירורגית היא עקירת שן, המתבצעת בתהליך מורכב מעט יותר מעקירה רגילה – בהתאם למצב בו נמצאת השן אותה יש לעקור, כמו למשל שן בינה מכוסה ברקמת חניכיים. במקרים כאלה חשוב לפנות למרפאת שיניים אמינה ומקצועית, כמו המרפאה בניהול דר' קלריסה מור-גן, המעניקה טיפולי שיניים מכל הסוגים מעל 30 שנה.

עקירת שן כירורגית במקצועיות במרפאת ד"ר ק. מורגן

עקירה כירורגית – מתי צריך?

המצב הנפוץ, או המוכר ביותר בו נדרשת עקירה כירורגית הוא מצב של שן בינה כלואה – שן בינה שבקעה באון חלקי ונותרה מכוסה ברקמת חניכיים בחלק האחורי של הלסת. לצורך עקירה במקרה כזה, יש לבצע הרדמה, לחתוך את רקמת החניכיים, המסתירה את השן, לעקור את השן ואז לתפור.

ביצוע העקירה הכירורגית מתבקש גם כאשר יש שיניים סדוקות אשר חלקים מהן נותרו מחוברים לכותרת השן, כאשר יש שיניים כלואות בתוך עצם הלסת, או במקרה של הסתבכות עקירה רגילה.

לעיתים בעת ביצוע עקירה כירורגית, יש לחתוך את השן ולהוציא אותה בחלקים, לעתים נדרשת אף הוספה של עצם בסוף התהליך.

תופעות לוואי לאחר העקירה הכירורגית

  • כאבים
  • נפיחות
  • קושי בבליעה
  • דימום

במרבית המקרים, לאחר עקירה כירורגית, נהוג לתת למטופל תרופות לצמצום תופעות הלוואי והכאבים וכן כדי למנוע התפתחות של זיהום.

הכנות לפני ההליך

עקירה כירורגית נחשבת ניתוח לכל דבר ולכן חשוב להתייעץ עם רופא המשפחה ולבדוק שאין מניעה רפואית לביצוע ההליך, כמו גם כדי לקבל הנחיות מיוחדות – אם צריך וכן מרשמים מיוחדים, בהתאם להיסטוריה הרפואית ולמצבו הרפואי של המטופל.

כיצד מתבצע ההליך?

את העקירה הכירורגית מבצעים באמצעים המתקדמים והבטוחים ביותר, באמצעות ביצוע הרדמה, או אלחוש מקומי, כדי לנטרל את תחושת הכאב. לאחר מכן ניתן להמשיך בהליך, לבצע חיתוך של הרקמות, לטפל בכלי הדם בזהירות ולבסוף להסיר את השן.

מאמרים נוספים:

טיפול PRF לשיער

טיפול PRF לשיער – חידוש טבעי לצמיחה ועיבוי טיפול PRF (Platelet-Rich Fibrin) לשיער הוא שיטה מתקדמת המבוססת על חומרים טבעיים מגוף המטופל עצמו. PRF משתמש

Translate »