מערכת ההגנה של השן – החניכיים:
כדי לשמור על השיניים בריאות ומתפקדות בצורה האופטימאלית, יש לשמור גם על מערך ההגנה של השן. לשן מערכות הגנה חיצוניות. המערכת החשובה ביותר הינה מערכת החניכיים. לעיתים רבות, נוצרים מקרים בהם מתפתחות בעיות בחניכיים. עקב בעיות אלו השיניים הופכות לרגישות יותר, לעיסה פשוטה של אוכל הופכת לכואבת וכל מערך התפקוד של הפה ניזוק. מקרים אלו יכולים לכלול מצבים של נסיגת חניכיים – כאשר החניכיים נסוגות לאחור והשיניים נותרות חשופות. מקרים אחרים כוללים פגיעה בצפיפות החניכיים ובמבנה שלהן. לצורך טיפול בבעיות מסוג זה יש צורך בביצוע השתלת חניכיים כחלק משיקום הפה.
ניתוח השתלת חניכיים:
השתלת חניכיים נחשבות לתהליך מורכב גם עבור הרופאים המבצעים וגם עבור המטופלים. השתלת חניכיים יכולה להיערך תוך פריסת הטיפול על כמה פעמים וזאת כדי לטפל בכל פעם באזור אחר של חלל הפה. מומלץ לערוך השתלת חניכיים אך ורק אצל רופאים מומחים לנושא זה. לעיתים, התהליך מסתבך ומומלץ שלא לפנות לגורמים שאינם בקיאים, מנוסים ומכירים את התהליך היטב. השתלת חניכיים יכולה להתבצע בדרכים שונות. לפניכם פירוט בנושא זה.
דרכים שונות לניתוח השתלת חניכיים:
ישנם סוגי טיפול שונים של השתלת חניכיים. על פי רוב, רופא השיניים הוא שמחליט מה הוא ההליך המתאים לכל מקרה וזאת בהתאם לאופי הפגיעה בחניכיים של המטופל. להלן סקירת האפשרויות הבולטות:
- השתלת רקמות חיבור – במקרים בהן שורש השן חשוף בשל פגיעה בחניכיים יש לבצע השתלה מסוג זה. התהליך כולל לקיחה של רקמות מתוך החלק הפנימי של החיך. חתך שנעשה בחיך מאפשר הוצאת רקמות ומיומנות הרופא מאפשרת להסוות את החתך לחלוטין. הרקמות שנלקחו נתפרות מחדש סביב השן ויוצרות עבורה את המעטפת שחסרה לה.
- השתלת חניכיים חופשית – בדומה לאפשרות הקודמת, נלקחות רקמות מאיזור החיך. אולם, במקרה זה אין צורך להוציא רקמות פנימיות וניתן לעשות שימוש ברקמות של החיך עצמו. שיטה זו מומלצת עבור אנשים בעלי חניכיים דקות שצריכות עיבוי.
- השתלת חניכיים סביבתית – הרקמות נלקחת במקרים אלו משיניים מאזורי חניכיים קרובים.
- אלודרם – שיטה חדשה המערבת האצה של של בניית כלי דם לצורך שיקום חניכיים.