ההכרח בהרכבת כתרים על השיניים נגרם מהעובדה שכתר השן נפגע מסיבות שונות, יש למצוא פתרון לבעיה בדמות החלפה מלאכותית. במקרים של שיניים נרקבות, פגומות, רקובות או הרוסות, רופאי השיניים עשויים להמליץ על הנחת כתר על גבי השן – זה יגן על שורש השן, ישמור על השן החשופה וישפר את תפקודה. עם זאת, מטופלים רבים בוחרים להתקין כתרים על שיניים פגועות הן מסיבות תפקודיות והן מסיבות אסתטיות: כמובן, סביר להניח ששיניים שאינן מתפקדות כראוי אינן נראות מושכות. כתוצאה מכך, הרצון לבצע כתרים מצד הרופאים והמטופלים גדל עם השנים, כיום ישנם מספר רב של סוגים של כתרים לשיניים הנותנים מענה למגוון נושאים.
מתי רופא שיניים צריך להמליץ על התקנת כתר?
מכיוון שכתרים דנטליים מטפלים במגוון נושאים, רופאי שיניים ממליצים בדרך כלל על הטיפול למטופלים המתמודדים עם שיניים שבורות, פגומות או הרוסות, וכן לאלו שרוצים לתקן את מיקום השן או להסיר שן מוכתמת. בנוסף, נחיצות הטיפול עלולה לעלות כתוצאה מטיפולים אחרים, למשל לאחר טיפול שורש מורכב המותיר את השן פגיעה וחלשה. באופן דומה, כתרים הם גם חלק בלתי נפרד מהשתלות שיניים.
איך מחברים את הכתר?
מכיוון שמדובר בטיפול מותאם אישית למטופל – המטרה היא ליצור כתר שישכפל במדויק את השן המוחלפת – זה עשוי לקחת מעט זמן: הרופא עובד עם מעבדה המייצרת את הכתרים ועליו לבצע מדידות מדויקות לפני ואחרי ייצור הכתר. בשלב הראשון, במקרים בהם השן המקורית עדיין קיימת (כלומר, לא במקרים של השתלת שיניים או בעקבות פגיעה חיצונית), רופא השיניים ישחיז את השן שעליה מיועד לשבת הכתר. זו נחשבת להשחזה מינימלית, רופא השיניים עשוי להמליץ למטופל לעבור את ההליך בהרדמה מקומית.
לאחר מכן, הרופא עורך בדיקות שונות הכוללות העתקת צורת השן ומדידתה באמצעות מכשיר מיוחד. הוא מכסה את השן בכתר זמני על מנת להגן עליה, לאחר מכן הוא לוקח מידות ושולח אותן למעבדת השיניים איתה הוא עובד, הוא גם מספק מידע על צבע השן ומיקומה. לאחר קבלת המידע על ידי הרופא, הטכנאים במעבדה מנסים ליצור את הכתר בצורה מדויקת ככל האפשר בהשוואה לשן הטבעית. הכתר הזמני אמנם מודבק על השן, אך הדבק אינו חזק במיוחד ולכן סביר להניח שהוא יירד. אם זה קורה, עליך לחזור למרפאה ולחבר את הכתר מחדש. זה יעיל יותר משן חשופה ומושחזת.
לאחר ייצור הכתר הקבוע הוא נשלח למרפאה ומגיע הזמן למדוד אותו במיקום המיועד לו. תהליך מדידת הכתר עשוי לדרוש ביקורים מרובים במרפאת השיניים, זאת מכיוון שלעתים יש צורך לשנות או לעצב מחדש את הכתר. למרות שזה לא תהליך מהיר ואפילו לא מתיש, מאחר שהכתר הזמני מגביל את צריכת המזונות הקשים ואף עלול ליפול, מדובר במפגשים חשובים במיוחד: המטרה היא ליצור את הכתר המושלם ביותר, כדי שלא ייווצרו סיבוכים בעתיד, כגון דלקת חניכיים, פגמים אסתטיים או פיצוח של כתר. לאחר השלמת עיצוב הכתר, הגיע הזמן להרכיבו על גבי השן. בשלב זה, רופא השיניים מנקה את השן ומייבש אותה לחלוטין, ולאחר מכן מניח את הכתר במקומו המיועד. במידה והרופא והמטופל מרוצים ממיקום הכתר וממראהו, הרופא ידביק אותו לשן באמצעות דבק חזק מאוד. בשלב זה, הטיפול הושלם והמטופל מתחיל בתהליך ההחלמה.
זקוקים לכתרים בשיניים בבקעת אונו ובגבעת שמואל? צרו איתנו קשר.