אחד התנאים הכרחיים לביצוע שתלים הוא נוכחות של עצם ברוחב ועומק מספק. במידה ויש מחסור של עצם יהיה צורך בתוספת או “השתלת עצם”.
מהם הסיבות לחוסר של עצם?
- דלקת חניכיים מסביב לשן שגרמה לספיגת העצם.
- מחלת חניכיים פעילה.
- חוסר מולד של שיניים.
- עקירת שיניים שבוצעו לפני זמן רב.
- לסת העליונה- קירבת לסינוס המקסילרי ועוד.
על מנת להעריך את כמות העצם שחסרה יש לבצע צילומים שונים, בעיקר צילום סי טי (טומוגרפיה ממוחשבת).
העצם המושתלת יכולה להיות בצורות שונות- גרגרים או גוש ולהגיע ממקורות שונים – ממקור עצמי, זאת אומרת מאותו המטופל, או ממקור חיצוני (בנק עצם, לאחר שהעצם עברה את כל התהליכים הנדרשים למנוע את דחייתה).
את העצם ניתן להוסיף בזמן החדרת השתלים, אך לעיתים יש צורך לבצע טיפול מקדים על מנת להכין את האזור לקבלת השתל.
במקרה זה, נבצע השתלת עצם, נמתין תקופה מסוימות ורק לאחריה יהיה ניתן להחדיר את השתל. הכלל המנחה הוא – האם ניתן לייצב את השתל ביחד עם השתלת העצם. אם התשובה חיובית- יהיה אפשר לבצע השתלה של שתל ועצם באותו מעמד. במידה והומלץ להמתין- נהוג להמתין בין 6-12 חודשים עד לביצוע השתל. בתקופה זו העצם המושתלת תתייצב, “תתבגר” ויתחיל תהליך שחלוף ובנייה חדשה.
כיום, ניתן לבצע השתלת עצם במקרה של חוסר אופקי (העצם דקה מידי ויש צורך בעובי נוסף) וגם במצב של חוסר ורטיקאלי (הגובה של העצם אינו מספק למינימום הנדרש לביצוע שתלים).
על מנת שהשתלת העצם תצליח, יש להקפיד על מספר גורמים חשובים: אין להפעיל לחץ על המקום, יש להקפיד על היגיינה, להימנע מעישון, להקפיד לאזן מחלות כרוניות לא מאוזנות, דוגמת הסוכרת.
בניית עצם
בניית עצם היא חלק מהליך חיוני עבור אנשים המעוניינים בשתלים דנטליים, אך אין בלסת שלהם די עצם כדי לבצע השתלה כראוי. אם כן, למרות היותם של השתלים הדנטליים אמצעי חדשני ואף מהפכני לטיפולי שיקום הפה, זהו אמצעי הניתן לשימוש רק כאשר יש עצם מספיק חזקה ועבה בלסת. דר' קלריסה מור-גן, עוסקת מעל 30 שנה בטיפולי שיניים ושיקום הפה, מסבירה מהו תהליך בניית עצם, למי הוא מתאים ומה הוא כולל.
מידע חשוב על בניית עצם
בניית עצם נעשית על ידי הוספה של עצם ממקורות שונים – סינטטיים או טבעיים, אל האזור המיועד להשתלה. כך אפשר לעבות את העצם הקיימת ולאפשר בהמשך החדרת שתלים דנטליים.
אל הלסת ניתן להחדיר גוש עצם שלם, או גרגרים, אותם מכסים בקולגן סינטטי, שתפקידו לקבע את העצם החדשה אל העצם הקיימת ולחזק את העצם החדשה.
ניתן למצוא סוגים שונים של תחליפי עצם להשתלה עבור תהליך של בניית עצם, חלקם מגיעים מגופו של המטופל עצמו, חלקם מבעלי חיים מתאימים, או תרומה מבני אדם אחרים וחלקם עשויים מחומרים מלאכותיים – סינטטיים, או מיוצרים מאלמוגי ים, הקרובים במבנה שלהם לשיני אדם.
כיצד מתבצע טיפול בניית עצם?
טיפול בניית עצם, למרות היותו טיפול מיוחד בתחום טיפולי השיניים, מתבצע במרפאת השיניים באזור סטרילי. במרבית המקרים המטופל מקבל אנטיביוטיקה לפני תחילת הטיפול כדי לצמצם את הסיכון לזיהום. לאחר מכן, בהתאם לבחירה של המטופל והרופא, בוחרים את אופי הטיפול:
- הרמת סינוס
- הרחבת רכס
- בניית עצם באמצעות בלוקים
- בניית עצם בעזרת עצם מהאגן
- בניית עצם עם אבקת עצם כתושה
השיטות המקובלות והנפוצות ביותר הן הרמת סינוס והרחבת רכס, להן גם יש אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד.
בניית עצם בחניכיים לפני השתלה אצל מומחה
בניית העצם היא חלק מתהליך שלם שמטרתו להכין את המטופל להחדרה של שתלים דנטליים. אלה זקוקים לעצם חסונה ועבה, כדי להיתפס עליה ולעיתים קרובות נדרש טיפול של בניית עצם כדי להביא את המטופל למצב הרצוי. במרפאה של דר' קלריסה מור-גן, תוכלו לקבל מגוון טיפולים לשיקום הפה, טיפולי אסתטיקה דנטלית ועוד. צוות המרפאה מקפיד על שימוש בציוד מתקדם, ידע עדכני ומיומנות ברמה גבוהה – כדי לתת לכם את הטיפול הטוב ביותר.